Sempervivum

SempervivumSempervivum heeft als bijnaam huislook en wordt regelmatig op een groendak geplaatst. Dit type sedum groeit al snel uit tot grote plakkaten op het dak. Het is hierdoor een ideale bodembedekker of opvulling van je sedumdak. Daarnaast vormt het plantje een soort kussen, waardoor je een uitstekende isolatiewaarde krijgt. De plant is goed bestand tegen hitte en droogte. Dit maakt hem uitstekend geschikt voor op het dak.

Het uiterlijk van de sedum

Afhankelijk van het type kan het plantje er iets anders uitzien. De meeste planten hebben de vorm van een rozet. Het plantje is ongeveer 20 cm hoog. Bij sommige varianten sterft het hart van de rozet één keer per jaar af. Na het afsterven van het hart maakt het plantje zelf weer een nieuwe rozet aan. Er zijn in totaal 30 verschillende varianten van de Sempervivum in Nederland te vinden. Uiteraard kan je de verschillende varianten allemaal op het dak van je woning plaatsen. De kleur en de grote van de plant kan per soort variëren.

Bloeiperiode van de Sempervivum

Sempervivum het hele plantjeVanaf juli kan je verwachten dat de Sempervivum gaat bloeien. Vanuit het midden van de plant groeien stengels. Aan deze stengels kunnen bloemen gaan groeien. De bloemen zijn roze van kleur en hebben een groen hart. Er zijn overigens verschillende soorten sempervivum planten. Uiteraard is het afhankelijk wel soort je hebt voor de bloeiperiode en het soort bloemen. Er zijn plantjes die bloeien in juni en geven gele bloemen. De enige gelijkenis is dat de bloemen vanuit het hart van de rozet bloeit.

Verjaag kwade geesten met deze sedum

Vroeger al werd dit plantje op het dak gepland. Volgens het bijgeloof zou het plantje kwade geesten weghouden. Volgens een ander bijgeloof zorgt het plantje ervoor dat de bliksem niet inslaat. Vandaag de dag wordt het plantje vooral op het dak geplant als onderdeel van een groendak. Het plantje heeft weinig onderhoud nodig en heeft een uitstekende isolerende werking.