Sedum dakbedekking

Sedum dakbedekkingSedum dakbedekking is dakbedekking waar sedum op groeit. Sedum zijn een soort vetplantjes. Het voordeel van vetplantjes is dat ze goed bestand zijn tegen warmte en kou. Als het dak goed afloopt is regelmatig een hoop regen geen probleem. Het is alleen belangrijk dat het water niet op het dak blijft staan. Dit is niet alleen slecht voor je dak, maar ook voor de plantjes. Als het water lang blijft staan kunnen de plantjes verdrinken. Met sedum maak je als het ware een groen dak. Je hebt de keuze uit 250 verschillende plantjes die je kan gebruiken als dakbedekking. De plantjes groeien goed op vrijwel ieder dak. Dit kan een afdakje zijn voor de fiets of het dak van de schuur.

Zelf een sedum dak aanleggen

Als je zeker weet dat het dak het gewicht van de plantjes kan dragen, dan kan je eenvoudig zelf een groen dak aanleggen. Er zijn speciale doe-het-zelf pakketten waarmee je aan de slag kan gaan. De pakketten zijn verkrijgbaar voor platte daken en schuine daken. De dakbedekking bestaat uit een soort rollen die je over het dak heen rolt. Je kan de rollen het beste vergelijken met grasmatten. Voordat je Sedum dakbedekking sedum plantjebegint leg je eerst wortelwerend folie neer. Soms is het dak van zichzelf al wortelwerend. In dit geval is het folie niet nodig. Bovenop de folie leg je speciale drainagematten, zodat het vocht kan weglopen. Bovenop deze matten rol je de sedum dakbedekking uit. Leg bovenop de afvoer een koof en hierop grint. Je voorkomt zo dat het substraat van de matten niet weg kan lopen. Als je deze taken afgerond hebt is je nieuwe dakbedekking klaar voor gebruik.

Een sedumdak laten aanleggen

Als je zelf niet zo handig bent kan je overwegen om een groen dak aan te laten leggen. Als je het dak laat aanleggen krijg je een uitgebreid advies over de mogelijkheden. Een expert kijkt bijvoorbeeld naar de mogelijkheden voor jouw dak. Eventueel wordt het dak aangepast om het gewicht van de plantjes te dragen. Als je het dak professioneel laat aanleggen heb je er nog jaren veel plezier van.

Een sedumdak onderhouden

Als je denkt aan plantjes op je dak, dan denk je al snel aan veel onderhoud. Gelukkig valt het reuze mee hoeveel onderhoud de plantjes nodig hebben. Vetplantjes zijn redelijk onderhoudsarm. Het enige wat je hoeft te doen is twee keer per jaar het dak op om het onkruid te verwijderen en de afvoer van het hemelwater schoon te maken. Voor een mooi groen dak wordt het aangeraden om twee keer per jaar het dak te bemesten.

Sedum dakbedekking zonnepaneelKan je zonnepanelen plaatsen om een sedumdak?

Je kan zeker weten zonnepanelen plaatsen op een groendak. Wetenschappers hebben aangetoond dat een warm dak zorgt voor een rendementsverlies. De temperaturen op een dak kunnen oplopen tot wel 70 graden. Op jaarbasis kan dit een rendementsverlies van 5% opleveren. Als je kiest voor een groendak, dan blijft je dak koel. De verkoeling gaat tevens verdamping in de zonnepanelen tegen. Het resultaat is dat er bijna geen rendement verloren gaat op het dak. Zonnepanelen kan je dus prima plaatsen op een sedumdak.