Zonnepanelen op een sedumdak

zonnepanelen op een sedumdakAls je eenmaal een sedumdak aanschaft, dan verander je dit niet zomaar terug in een standaard dak. Wat als je ooit zonnepanelen wil aanschaffen? Kunnen zonnepanelen op een sedumdak? Dit kan eigenlijk heel goed. Er zitten zelfs voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen op een sedumdak. Dit is de reden dat steeds meer woningeigenaren besluiten om het plaatsen van zonnepanelen te combineren met een groendak. De voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Een hoger rendement met een sedumdak

zonnepanelen op een sedumdak solarEén van de redenen waarom er gekozen wordt voor een sedumdak met zonnepanelen is dat de panelen een hoger rendement opleveren. Eén van de nadelen van panelen op het dak plaatsen is dat de ondergrond vrij warm wordt. De temperaturen op het dak lopen op een zomerdag al snel op tot 80 graden. Als een dak warm is, dan functioneren de panelen minder goed. Een groendak zorgt ervoor dat het dak standaard koel is met een temperatuur van rond de 30 graden. De panelen blijven hierdoor lekker koel. Dit kan je een extra rendement opleveren van 4 tot 5%. Dit gaat om serieus geld als je probeert energie op te wekken.

De levensduur verlengt

Doordat de panelen beter beschermd zijn tegen verschillende weersomstandigheden wordt de levensduur automatisch verlengt. Je kan veel langer genieten van een hoog rendement met je nieuwe zonnepanelen. Een paneel gaat ongeveer 20 tot 25 jaar mee. Alleen na 15 jaar kan het rendement al flink teruglopen. Dit is wel afhankelijk van het soort paneel en merk dat je plaatst. Door een groendak te plaatsen kan het rendement veel langer hoog blijven. Voor veel woningeigenaren is dit een reden om een groendak te combineren met zonnepanelen.

Een groendak zorgt voor isolatie

zonnepanelen op een sedumdak met zonnepanelenJe gaat natuurlijke groene energie opwekken om te besparen op je rekening. Alleen als een deel van je rekening verdampt via het dak, dan schiet het nog niet op. Je kan dubbel zoveel besparen door dakisolatie aan te brengen. Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren. Dit kan aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Niet veel mensen weten dat een groendak kan zorgen voor een uitstekende isolatie van je dak. In de zomermaanden blijft je woning hierdoor lekker koel en tijdens de wintermaanden hou je de warmte in huis. Door je woning meteen te isoleren zorg je voor een dubbele besparing. Dit maakt het extra interessant om sedumplantjes te combineren met zonnepanelen.

Controleer het draagvermogen van de dakconstructie

Als je een groendak en panelen gaat plaatsen, dan vraagt dit om een stevige dakconstructie. Alleen een groendak weegt al snel tussen de 50 en 80 kg per m2. De panelen hebben natuurlijk ook een bepaalt gewicht. Het is slim om eerst een bouwkundige te laten berekenen of het mogelijk is om zowel een groendak als zonnepanelen te plaatsen. Soms is het alleen mogelijk om panelen te plaatsen als het dak verstevigd wordt. Alleen een bouwkundige kan dit voor je uitrekenen en kijken wat de mogelijkheden zijn met jouw dak. Er zijn in ieder geval genoeg voordelen te noemen voor een groendak met zonnepanelen.