Sedum Purple Emperor

Sedum Purple EmperorEen sedum purple emperor is één van de mooiste vetplantjes ter wereld. Het is echt de koning van alle plantjes. Op het eerste gezicht is het een vrij donkere plant. Dit komt doordat de bladeren vrij donker gekleurd zijn. De bladeren zijn smal en kunnen paars, rood of bruin gekleurd zijn. Net als andere vetplanten kan de purple emperor vocht opslaan in de bladeren. Als er een lange periode van droogte ontstaat dan gebruikt de plant het vocht om te overleven. Hierdoor is deze sedum uitstekend geschikt voor een groendak. Tijdens droge periodes zorgt de plant voor z’n eigen vochtvoorziening. Je hoeft dus niet elke dag het dak water te geven.

Bloeiperiode

Een groot pluspunt is dat de vetplant een lange bloeiperiode heeft. Van augustus tot september krijgt de plant vrij grote parasol bloemen. De bloemen groeien op stengels die uit de plant groeien. Een bloem met stengel kan wel 50 cm hoog worden. Het gebeurt regelmatig dat de bloemen als snijbloemen in een vaas gezet worden. Dit kan je natuurlijk ook doen met een groendak. Je kan er natuurlijk ook van genieten. De felgekleurde bloemen zijn een mooi contrast met de donkere bladeren van de vetplant. De bloemen trekken vlinders en  bijen aan en zorgen voor extra leven op het dak.

Sedum Purple Emperor plantVerzorging van de Purple Emperor

De plant heeft weinig verzorging nodig net als andere soortgenoten. Het is belangrijk dat de bodem voedselrijk is. Een standplaats in de zon vind de plant vooral prettig. Dit hoeft geen probleem te zijn op een groendak. Naast een plekje op een groendak misstaat deze plant absoluut niet in een border. Zet dit plantje nooit op een donkere plek. Door de donkere bladeren valt de sedum weg in je tuin en dat zou natuurlijk zonde zijn. Doordat de vetplant vrij hoog kan worden valt hij al snel op. Dit kan je voorkomen door andere hoge sedums in de buurt te planten. Een groendak vormt op deze manier één geheel.