Sedumdak doe het zelf

sedumdak doe het zelfBen je van plan om zelf een sedumdak aan te leggen? Dit hoeft geen probleem te zijn. Er zijn speciale systemen waarmee je alles bij de hand hebt om een groendak aan te leggen. Je kan alles zelf aanleggen met speciale sedummatten. Het aanleggen van een groendak lijkt lastig, maar dit valt echt reuze mee. Als je een klein beetje handig bent kan je het dak prima zelf aanleggen.

Wat voor een type dak heb je?

Voordat je gaat beginnen met het aanleggen van een groendak is het slim om naar je eigen dak te kijken. Wat voor een type dak heb je? Heb je een schuin dak of een plat dak? Wat is de hellingshoek van het dak? Ligt er grind op het dak? Is er een waterafvoer aanwezig?

Het belangrijkste is dat de dakconstructie het gewicht van de plantjes kan dragen. Gemiddeld wegen de matten 50 kg per m2. Je wil natuurlijk niet dat
het dak instort door het gewicht van de plantjes. De meeste dakconstructies kunnen echter het gewicht sedumdak doe het zelf de verschillende lagenvan de sedum planten wel dragen. Ga vervolgens aan de slag met het schoonmaken van het dak. Heb je een schuin dak? Leg dan een onderrand aan zodat de plantjes er niet vanaf glijden. Zorg dat er een waterafvoer aanwezig is. Leg een bolrooster op de afvoer en een laag grind van 10 cm over de afvoer en de randen. Je voorkomt dat het substraat wegspoelt.

Sedumdak doe het zelf

Twijfel je of het dak het gewicht van de sedum kan dragen? Laat een bouwkundige naar je dakconstructie kijken voordat je met de klus begint. Als het dak is voorbereid ga je aan de slag met het aanbrengen van de lagen. De eerste laag bestaat uit beschermfolie voor op het dak. Daarop volgt de drainagelaag waardoor de plantjes zeker niet te nat komen te staan. De volgende laag is het substraat waarin de plantjes groeien. De laatste laag is het sedum zelf. Het sedum is verkrijgbaar in verschillende vormen. Je kan kiezen voor sedummatten, sedum cassettes of losse plantjes. De matten zijn eenvoudig uit te rollen over het dak en op maat te knippen met een scherpe schaar. Een sedum cassette bevalt drie lagen die je sedumdak doe het zelf waterdruppelnodig hebt voor een sedumdak. Het enige minpunt van een cassette is dat het duurder is dan zelf een paar lagen aan te leggen. Na de aanleg van de plantjes kan je de plantjes die over de rand heenhangen afknippen. Deze plantjes kan je gebruiken om gaten in de matten op te vullen.

Na het aanleggen van een groendak

Na de aanleg van een groendak is het handig om de plantjes even één keer nat te maken. Dit is slechts één keer nodig. Het natmaken van de plantjes zorgt ervoor dat ze goed wortelen. Is het langdurig warm en droog? Besproei de plantjes één keer per dag twee weken lang totdat ze goed geworteld zijn. Het enige wat je hierna nog hoeft te doen is genieten van je groene dak. Geniet van de verschillende bloeiperiodes tussen april en september.