Soorten sedum

Soorten sedum in potEr zijn meer dan 250 verschillende soorten sedum. De vetplantjes worden normaal gesproken gebruikt als bodembedekker. Je kan de plantjes niet alleen gebruiken om de bodem te bedekken, maar ook als groendak. De plantjes zijn hier perfect voor omdat ze een uitstekende vochtregulatie hebben en weinig onderhoud nodig hebben. Je hoeft er eigenlijk bijna niet naar om te kijken. Buiten de 250 verschillende soorten zijn er natuurlijk een aantal varianten die regelmatig gebruikt worden voor een groendak. Het is belangrijk om vooraf te kijken welke plantjes je aanspreken. Deze plantjes kan je voor een groendak gebruiken.

Sempervivum

De Sempervivum is een vrolijk plantje om te zien en groeit in de vorm van een rozet. De blaadjes staan dicht op elkaar en hebben spitse puntjes. Uit het midden van de rozet kan een bloemetje groeien. De bloemen kunnen lichtroze, wit of groen van kleur zijn.

Sedum Matrona

In de volksmond wordt de Matrona ook wel de roze hemelsleutel genoemd. Dit vetplantje kan 40 tot 60 cm hoog worden en bloeit in september en oktober. Leuk om te zien is dat de bladeren van het plantje door het jaar heen van kleur veranderen. De bladeren veranderen van lichtgroen naar rood en uiteindelijk paars.

Sedum Herbstfreude

De Herbstfreude is een kruising tussen de Telephium en Spectabile. Het vetplantje heeft dikke vochthoudende bladeren. Het plantje heeft hele dikke bladeren waarin vocht opgeslagen wordt. De bloei van dit plantje begint vrij laat in september. De bloemen krijgen roze of paarse kleuren en blijven vaak tot de eerste vorst bloeien.

Sedum Spectabile

De Spectabile is een schitterende plant vooral als deze in bloei staat. De bloeiperiode is vrij laat in augustus en september. Tijdens de bloeiperiode zijn de bloemen rood en paars van kleur. De bloemen blijven staan tot de eerste vorst optreed.

Sedum Telephium

De Sedum Telephium wordt ongeveer 25 tot 60 cm hoog. De bladeren van het plantje zijn gekarteld en rond van vorm. Aan stengels vanuit het hart van de plant groeien bloemen. De bloemen zijn lichtgroen tot rozerood van kleur. De bloeitijd begint in juli en eindigt in september.

Acre

De Acre is een kleine bodembedekker en behoort tot de vetplantjes. Het plantje draagt tussen mei en augustus gele stervormige bloemen.

Spurium

Het vetplantje Spurium wordt vooral gebruikt als bodembedekker. Het plantje zelf is slechts 10 cm hoog, maar de bloemen zijn 15 cm hoog en geven roze bloemen. Spurium verkleurd in de loop van het jaar van lichtgroen naar rood en paars.

Sedum Purple Emperor

Dit vetplantje is extra speciaal door z’n paarse bladeren. Het plantje kan ongeveer 30 cm hoog worden. De bloeiperiode is van augustus en september. De Purple Emperor geeft tijdens de bloeiperiode grote paarsroze bloemen. Het plantje is een laatbloeier met een bloeiperiode van augustus tot september.

Sedum Sieboldii

De Sedum Sieboldii heeft als bijnaam vetkruid. Het plantje wordt maximaal 20 centimeter groot. Het plantje kan roze bloemetjes krijgen tijdens de bloeiperiode. De bloeiperiode begint in augustus en eindigt in oktober.