Sedum Spectabile

Sedum SpectabileDe naam van dit vetplantje zegt het stiekem al. De Sedum Spectabile is een spectaculaire plant om te zien. Het is een vaste plant die gebruikt kan worden voor een groendak. De bladeren van het plantje zijn dik en houden vocht vast. Tijdens een droge periode zorgt het plantje voor een uitstekende waterhuishouding. Dit is ideaal als je niet elke dag het dak nat wil houden. Het plantje kan tot wel 40 cm hoog worden en neemt aardig wat ruimte in beslag. De plant is vast en heeft geen problemen met strenge winters.

De bloeiperiode

Voor een sedum is de bloeiperiode vrij laat. Hij bloeit van augustus tot september. De bloemen, met een doorsnede van 15 cm, groeien vanuit de plant en kunnen tot wel 50 cm hoog worden. De plant geeft door het formaat spectaculaire bloemen. Tot in de herfst zal dit plantje je dak prachtig kleuren. De bloemen zijn roze of felrood. Tijdens de jaargetijde kleuren niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren van het plantje. In het begin van het jaar zijn de bladeren donkergroen. Daarna verandert de kleur naar rood en fel paars. De bloeiperiode stopt pas bij de eerste forst. De bovenkant van de plant sterft automatisch af. Je hoeft de plant dus niet te snoeien na de bloeiperiode.

Sedum Spectabile plantVerzorging van de Sedum spectabile

De verzorging van de Sedum spectabile stelt niet veel voor. Zowel natte, droge als koude periodes overleeft de plant eenvoudig. Het enige minpunt is dat de plant soms best groot kan worden. Dit hoeft geen probleem te zijn op een groendak. Mocht het wel een probleem zijn, dan kan je de plant van het dak halen en de wortels terugsnoeien. Na het terugsnoeien van de wortels zet je de plant weer terug op z’n vaste plek. Wortelsnoei beperkt z’n groei op het dak.