Sedumpakket voor schuindak

Sedumpakket voor schuindakEen groendak aanleggen op een schuin dak is een kunst. Het is niet eenvoudig om hier even zelf een groendak aan te leggen. Gelukkig is het met de juiste spullen een stuk eenvoudiger dan je zou denken.

Eerst is het belangrijk om te kijken of de constructie van je dak het gewicht van een sedumdak aankan. Voor een schuin dak is er een aparte constructie nodig om te voorkomen dat de plantjes van het dak afvallen. Voor deze constructie moet je rekenen op al snel 80 kg per m2. Het dak moet dit gewicht wel kunnen dragen. Een bouwkundige kan dit eventueel voor je berekenen. Als de draagkracht voldoende is kan je eventueel een compleet sedumpakket voor schuin dak aanschaffen. In dit pakket zitten alle lagen die je nodig hebt om een groendak aan te leggen. Als je de juiste benodigdheden in huis hebt is het helemaal niet lastig om een groendak zelf te plaatsen.

Opbouw in verschillende lagen

Sedumpakket voor schuindak plantjesEen groendak wordt opgebouwd in verschillende lagen. We beginnen eerst met het aanbrengen van beschermende folie op het dak. Langs de randen van het dak leggen we een laagje grind. Zorg er ook voor dat er een werkende waterafvoer is. Op de afvoer plaatsen we een rooster en hier overheen leggen we grind. De laag grind helpt voorkomen dat de sedum planten wegspoelen. De tweede laag bestaat uit drainagematten. Deze matten zorgen ervoor dat de plantjes niet de hele tijd met hun wortels in het water staan. De derde laag is het substraat waarop de plantjes zichzelf wortelen. De vierde laag zijn de sedum plantjes.

Er zijn ongeveer 250 verschillende soorten sedum plantjes die je kan gebruiken op een groendak. Elk plantje heeft z’n eigen bloeiperiode en uitstraling. Door verschillende plantjes met elkaar te combineren staat je dak van april tot en met september in bloei. De opbouw van de verschillende lagen kan soms afwijken afhankelijk van de hellingshoek van je dak.

Afschuif beveiliging bij een schuin dak

Als je platdoek een hSedumpakket voor schuindak resultaatellingshoek van 35 graden of meer heeft dan schuiven de plantjes er direct vanaf. Je kan ze niet eenvoudig uitrollen over je dak. Voordat je de plantjes kan planten heb je een afschuif beveiliging nodig. Heel soms is dit ook nodig bij schuine daken die minder stijl zijn dan 35 graden. Een groendak expert kan eventueel beoordelen of een afschuif beveiliging bij jouw dak nodig is. Informeer dit gerust voordat je aan de slag gaat met een doe het zelf pakket. Uiteraard kan een groendak expert ook
meteen laten zien wat voor een soort afschuif beveiliging je kan aanleggen op een schuin dak.

Het dak extra verstevigen

Het gewicht van een groendak bij een schuin dak ligt al snel hoger dan normaal. Een bouwkundige kan berekenen dat je dak het gewicht niet aankan. Dit betekent niet direct dat een groendak niet meer mogelijk is. Er zijn mogelijkheden om je dak te verstevigen aan de buitenkant. Hierdoor wordt het gewicht op het dak beter verdeeld. Als je het dak extra moet verstevigen voor een groendak, dan is het slimmer om de klus uit te besteden aan een groendak expert. Je hoeft dan niet aan de slag met een doe het zelf pakket.