Sedum Matrona

Sedum MatronaDe Sedum Matrona is een vetplantje en kan gebruikt worden voor een groendak. Het plantje wordt in de volksmond een roze hemelsleutel genoemd. Deze bijnaam heeft het plantje te danken aan de prachtig gekleurde bloemen tijdens de bloeiperiode. Het vetplantje kan tussen de 40 en 60 cm hoog worden. Vooral tijdens de bloei is dit een opvallende bodembedekker. Het plantje staat graag in de zon en doet het daarom ook prima op een dak.

De bloeiperiode van de Matrona

Voor een sedum soort is dit plantje een echte laatbloeier. De meeste vetplantjes bloeien in juni en juli, maar de Matrona bloeit in september en oktober. De prachtige bloemen ontstaan als trosjes aan de plant. Afhankelijk van het soort vetplantje dat je hebt aangeschaft zijn de bloemen roze, wit of rood. Niet alleen de bloemen zijn een kleurrijk onderdeel van dit plantje. In de loop van het jaar veranderen ook de bladeren van kleur. De bladeren zijn eerst lichtgroen van kleur en daarna rood en paars.

Sedum Matrona hele plantDe verzorging van het plantje

Net als andere sedum soorten heeft dit plantje vrij weinig verzorging nodig. Het is belangrijk dat het plantje niet de hele tijd natte voeten heeft. Dit kan je voorkomen met een speciale onderlaag. Deze onderlaag wordt eigenlijk standaard op een groendak geplaatst. Verder heeft het plantje eigenlijk geen speciale verzorging nodig. Een groot pluspunt is dat het plantje niet aantrekkelijk is voor slakken. Je zal dus geen last krijgen van een slakkenplaag die je dak vernielen. De plant heeft weinig natuurlijke vijanden en blijft dus lang mooi op je dak.

Een Matrona op een groendak

We zien deze sedum regelmatig terug op een groendak. Het plantje kan zijn waterhuishouding prima op peil houden. Hierdoor gaat het plantje extra lang mee. Je hoeft tijdens je vakantie de plant dus geen extra water te geven. Dit is wel zo prettig als je op vakantie gaat.