Sedum Telephium

Sedum TelephiumDe Sedum Telephium wordt in de volksmond ook wel een hemelsleutel genoemd. Het plantje behoort tot de vetplanten en is ideaal voor op een groendak. Vetplantjes hebben een uitstekende vochthuishouding. In de dikke bladeren wordt tijdens een natte periode vocht opgeslagen. Tijdens een droge periode maakt het plantje gebruik van het vocht uit de bladeren om z’n vochtvoorziening te regelen. Je hoeft een sedum bijna nooit water te geven. Dit is ideaal als je het plantje gebruikt voor een groendak.

De bloeiperiode

De bloeiperiode van de Telephium valt in juli. Tijdens de zomer krijgt het plantje prachtige grote bloemen. Deze blijven lang staan tot in september. De lichtgroene of rozerode bloemen groeien op stengels en ze hebben een tuilvorm. Ze kunnen wel een doorsnede van 10 cm hebben. De stengels zelf zijn kaal hier groeien geen bladeren aan. De bladeren van de plant groeien onderaan. Dit zijn vrij dikke bladeren waarin het vocht wordt opgeslagen. Niet alleen de bloemen geven deze sedum kleur in de loop van het jaar. De Telephium krijgt ook in de herfst een andere kleur doordat de bladeren van groen veranderen naar donker paars. Het plantje geeft je dak zo extra kleur mee.

Sedum TelephiumVerzorging van de hemelsleutel

Als de hemelsleutel voldoende water en voeding krijgt doet het plantje het perfect. Qua water hoef je niet veel te doen doordat een voorraad opgebouwd wordt in de bladeren. In Nederland regent het voldoende voor het plantje om de waterhuishouding zelf te regelen. Zonder problemen blijft dit plantje eigenlijk met bijna geen enkele verzorging jaren leven en in bloei staan. De voeding kan je regelen met speciaal groendak voer. Het is een vrij stevige plant en hij is niet aantrekkelijk voor insecten. Je hebt dus niet snel last van een insectenplaag die je plant aanvreten. Het plantje is eenvoudig te vermeerderen en kan zo als bodembedekker voor je dak gebruikt worden.