Sedum cassette

Sedum cassetteBen je van plan om een groendak aan te leggen? Een sedum cassette is de ideale oplossing. In deze cassette zitten standaard drie lagen die nodig zijn voor een groendak. De eerste laag bestaat uit drainage, waardoor voorkomen kan worden dat de plantjes te nat staan. De tweede laag is een substraatlaag en de derde laag zijn de vetplantjes zelf. Het enige wat je nog hoeft te doen is het dak voorbereiden en direct de lagen aanbrengen op het dak. Het enige minpuntje is dat het duurder is dan andere oplossingen voor een groendak.

Hoe leg je een groendak aan met een cassette?

Het is belangrijk om eerst je dak te controleren. Soms zijn er extra lagen nodig als je bijvoorbeeld een vrij schuin dak hebt. Als je dak vrij standaard is kan je een groendak prima aanleggen met kant-en-klaar systemen. Als je aan de slag gaat maak je eerst het dak schoon. Controleer het dak op de aanwezigheid van een waterafvoer. Als deze er niet zit moet je die eerst aanleggen. Op de afvoer van het dak leg je een Sedum cassette plantjesbolrooster. Langs de randen van het dak en op het rooster stort je grind. Het grind voorkomt dat het substraat wegspoelt. Een rij grind van 10 cm breed is voldoende. Bij de kant-en-klaar pakketten zit grind nooit inbegrepen. Koop het grind altijd los erbij. Je kan nu een beschermende folie over het dak heen leggen. Het enige wat je hoeft te doen is de cassettes op het dak leggen. De meeste cassettes kan je aan elkaar vast klikken. Dit maakt het heel eenvoudig om zelf een groendak aan te leggen. Zijn de matten iets te groot? Met een zaag kan je ze inkorten en op maat van het dak maken. Een scherpe schaar is ook voldoende. Na het aanleggen van de cassettes is het dak helemaal klaar!

Onderhoud van een groendak

Het onderhoud van een groendak stelt weinig voor. De eerste weken na het aanleggen van het dak is het slim om de cassettes goed nat te houden. Dit kan je doen door met de tuinslang op het dak te spuiten. Door de vetplantjes nat te houden wortelen ze beter op het dak. Als er een periode van regen voorspelt is hoeft dit uiteraard niet. Het enige onderhoud dat je nu nog hebt is twee keer per jaar een snoeiperiode.
Verwijder eventueel ook het onkruid dat tussen de plantjes is gaan zitten. Sedums die over het dak heen groeien kan je tijdens de snoeiperiode afknippen. De stukken die je afknipt kan je gebruiken om de gaten Sedum cassette meenemenop te vullen. Na het snoeien kan je de plantjes groendak voeding geven. Dit is eigenlijk alles wat je twee keer per jaar hoeft te doen. De rest regelt het dak eigenlijk zelf. Als het een lange periode droog is kan je de plantjes extra water geven door het dak nat te maken. Doe dit alleen na een lange periode van droogte. De vetplantjes zijn gemaakt om vocht vast te houden en zichzelf van water te voorzien. Deze voorraad raakt pas op na een lange periode van droogte.